βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Τι θα ισχύσει τελικά με τα επιδόματα θέρμανσης

thermansiΧθες οι βενζινοπώλες της ΠΟΠΕΚ εκτίμησαν ότι η αυριανή πρεμιέρα της πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει σε ένα εύρος τιμών της τάξης των 85 – 88 λεπτών το λίτρο, πρόβλεψη με την οποία συμφωνούν και πηγές των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Capital.gr, τα ελκυστικά επίπεδα τιμών εκτιμάται ότι μπορεί προκαλέσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, παρά το γεγονός ότι ακόμη οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο της αγοράς παραμένει η αβεβαιότητα που επικρατεί σε σχέση με την επιδοματική πολιτική που θα επιλέξει τελικά η κυβέρνηση καθώς ακόμη και σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση τα τρία σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι και εξετάζονται αναμένεται να έχουν διαφορετική επίπτωση για την τσέπη των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την περικοπή κατά 50% του επιδόματος χωρίς δραστικές αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σε μια τέτοια εξέλιξη το επίδομα από τα 35 λεπτά θα πάει στα 17,5 που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα αγοράσουν το πετρέλαιο λίγο πέριξ των 60 σεντς το λίτρο.

Μια δεύτερη εκδοχή προβλέπει διατήρηση του επιδόματος ως έχει αλλά με αυστηροποίηση των κριτηρίων για τους δικαιούχους. Σε αυτήν την περίπτωση οι “τυχεροί” θα προμηθευτούν το πετρέλαιο στα 50-53 σεντς το λίτρο, με τους περισσότερους καταναλωτές ωστόσο να αγοράζουν στην τιμή της αγοράς δηλαδή στα 85-88 σεντς.

Η τρίτη πρόταση που έχει κατατεθεί από τους φορείς της αγοράς δηλαδή τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους προβλέπει την οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα 13 σεντς από 23 πέρυσι, με κατάργηση του επιδόματος. Μια τέτοια εξέλιξη, που όμως δε φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης θα έφερνε την τιμή του θέρμανσης στα 75 σεντς.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν ξεκινά αύριο η σεζόν για το πετρέλαιο θέρμανσης, έστω και χωρίς ακόμη να ξέρουν οι καταναλωτές τι ακριβώς θα ισχύσει με τα επιδόματα. Ωστόσο το χαμηλό περιβάλλον των τιμών έχει καταστήσει εκ νέου ανταγωνιστικό ως καύσιμο το πετρέλαιο θέρμανσης, γεγονός που φουσκώνει τις προσδοκίες της αγοράς, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επανέλθει σε αρνητικό πρόσημο εξαιτίας της νέας μείωσης της κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης.