βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Τι μας περιμένει φέτος με το πετρέλαιο θέρμανσης

petrelaio thermansis NO2Σημαντικά μειωμένη σε ποσοστό έως 20% αναμένεται να είναι φέτος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα τωρινά στοιχεία. Βεβαίως η πρεμιέρα του θέρμανσης θα γίνει σε περίπου ένα μήνα στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο η πτωτική τροχιά των διεθνών τιμών του πετρελαίου επηρεάζει τις τιμές των τελικών προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών.

Έτσι σύμφωνα με πηγές του κλάδου των πετρελαιοειδών, εάν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του θα διαμορφωνόταν κοντά 80 – 83 σεντς, όταν πέρυσι είχε ξεκινήσει στην περιοχή του 1 έως 1,05 ευρώ το λίτρο. Αυτή η τιμή των 80 σεντς ισχύει βεβαίως στην περίπτωση που παραμείνει σταθερός ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Εάν όπως έχει κατά καιρούς εξαγγελθεί προχωρήσει το μέτρο της μείωσης του ΕΦΚ, τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα έπεφτε στα 60 σεντς (εφόσον επιστρέψει ο φόρος στα προ κρίσης επίπεδα).

Μειωμένη όμως αναμένεται να είναι η τιμή και στον μεγάλο ανταγωνιστή του πετρελαίου θέρμανσης το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς η τιμή αναμένεται να διαμορφωθεί κατά 15% φθηνότερα από πέρυσι, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης της τιμής του αργού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώνεται κάθε τρίμηνο και λαμβάνει μεταξύ άλλων υπόψη την τιμή του πετρελαίου κατά το προηγούμενο εξάμηνο.  Αυτό σημαίνει ότι τον Οκτώβριο θα συμπεριληφθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και η μεγάλη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου που επήλθε τον Ιούλιο.

Σημαντικός παίκτης στην αγορά της θέρμανσης πάντως έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης και το … τζάκι. Εκεί τα πρώτα δείγματα δείχνουν ανατιμητικές τάσεις, με τις τιμές να ξεφεύγουν αρκετά σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα. Χαρακτηριστικά στα βόρεια προάστια ζητήθηκε τιμή 100 ευρώ το κυβικό για οξιά ελιά και δρυ, τιμή αυξημένη κατά 10% σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα των 90 ευρώ το κυβικό.

(capital.gr)