βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

ΥΠΟΙΚ: Αύξηση 20% στα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης

Παρά τη δραματική μείωση σε σχέση με πέρυσι τον Ιανουάριο των πωλήσεων σε πετρέλαιο θέρμανσης που φτάνει το 78%, εντούτοις η εκτίναξη των φόρων είχε σαν συνέπεια στο α’ εικοσαήμερο του έτους τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν.

 Όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπ. Οικονμομικών Χρ. Σταικούρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, τα δημόσια έσοδα κατά το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου καταγράφουν αύξηση 20% έναντι ολόκληρου του ίδιου μήνα πέρυσι. Συγκεκριμένα ανήλθαν σε 44,57 εκ. ευρώ έναντι 37,1 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι. Κι αυτό παρ’ ότι πέρυσι όλο τον Ιανουάριο είχαν πωληθεί 618.443 τόνοι έναντι μόλις 135.061 τόνοι φέτος τον ίδιο μήνα.
Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πάντως ότι όσο θα περνούν οι μήνες τόσο θα αυξάνονται και τα έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης. Κι αυτό διότι όπως λένε και στελέχη της αγοράς, σταδιακά εξαντλείται η αποθεματοποίηση του περασμένου Απριλίου στην οποία κατέφυγε το 80% των καταναλωτών προκειμένου να επωφεληθεί της χαμηλής φορολογίας.
Πτωτική ωστόσο πορεία, της τάξης του 47%, παρατηρείται στα έσοδα από το πετρέλαιο κίνησης σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Ιανουαρίου 2012. Κι αυτό τόσο όσο και λόγω της κρίσης που έχει ρίξει σημαντικά τις καταναλώσεις σε οχήματα και βιομηχανίες, όσο και επειδή μειώθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
Σε επίπεδο λιανικών τιμών, τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται πανελλαδικά στα επίπεδα των 1,318 ευρώ, η βενζίνη στα 1,70 ευρω, και το πετρέλαιο κίνησης στα 1,419 ευρώ.