βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Φθηνότερο από τον Απρίλιο το φυσικό αέριο

aerio_thermansiΜετά τη συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom, η Ελλάδα θα προμηθεύεται από τους Ρώσους φυσικό αέριο προς 393 ευρώ τα 1.000 κυβικά φυσικού αερίου έναντι 460 ευρώ σήμερα, ήτοι μία μείωση 15%.
Η συμφωνία έχει αναδρομική ισχύ από 1/7/2013 και η  ΔΕΠΑ θα λάβει αναδρομικά περί τα 130 εκατ. ευρώ τα οποία θα επιτρέψουν την παροχή εφάπαξ εκπτώσεων στα τιμολόγια των πελατών.
Μόνο από τη μείωση της τιμής προμήθειας οι καταναλωτές της ΔΕΠΑ (ΔΕΗ, ηλεκτροπαραγωγοί, βιομηχανία και τα νοικοκυρία μέσω των ΕΠΑ) θα έχουν μείωση στα τιμολόγιά τους κατά 10%. Η μείωση δεν θα φθάσει το 15%, καθώς η Ελλάδα δεν προμηθεύεται αέριο μόνο από τη Ρωσία, αλλά από Τουρκία και Αλγερία.
Η νέα τιμή εφαρμόζεται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μέχρι το 2016 με επέκταση για άλλη μια δεκαετία και επιπλέον τη δυνατότητα που διασφαλίστηκε από τις διαπραγματεύσεις για δυο νέες αναθεωρήσεις, με την πρώτη μετά από 2 χρόνια.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η νέα τιμή μεταφράζεται σε έκπτωση ύψους 15% σε σχέση με την τιμή που ίσχυε μέχρι σήμερα, και τοποθετεί την Ελλάδα στον μέσο όρο της ηπειρωτικής Ε.Ε..
Η συγκεκριμένη τιμή είναι από τις χαμηλότερες σε σχέση με γειτονικές χώρες με την Ελλάδα όσον αφορά σε μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom. Περαιτέρω, η νέα τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από τις επικρατούσες τιμές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (spot LNG).