βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

“Φωτιά” τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών λόγω πετρελαίου

«Ο χώρος της διαχείρισης πολυκατοικιών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, γιατί αποτελεί πραγματικό καθρέφτη της οικονομίας και της κοινωνίας. Αν στην ενδημική δυσχέρεια συνεννόησης μεταξύ συνιδιοκτητών και ενοίκων, προστεθεί και η οικονομική δυσπραγία και δυσχέρεια ανταπόκρισης στις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις, και η αναμενόμενη δραματική αύξηση της τιμής του πετρελαίου, τότε μπορεί να έχουμε ένα πραγματικό εκρηκτικό μείγμα, με οδυνηρές συνέπειες για μεγάλες ομάδες του πληθυσμού», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς, απαντώντας σε ερώτημα, με αφορμή το φαινόμενο αύξησης αριθμού ιδιοκτητών αλλά και ενοικιαστών ακινήτων που δεν μπορούν να πληρώσουν το μέρος των κοινοχρήστων των πολυκατοικιών που αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.

«Η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στις πολυκατοικίες όταν υπάρχει κεντρική θέρμανση δεν θα σταματήσει με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, αλλά θα προκύψει από την αδυναμία των διαχειριστών να συγκεντρώσουν προκαταβολικά το ποσό της αξίας του πετρελαίου», αναφέρει ο κ.Παραδιάς, απαντώντας σε ερώτημα εάν σε μια πολυκατοικία απαιτείται απόφαση της γενικής συνέλευσης των ιδιοκτητών προκειμένου να σταματήσει η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε κεντρικό επίπεδο πολυκατοικίας.

Τι συμβαίνει στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί μονομερώς (ή δεν μπορεί) να πληρώνει το μέρος των κοινοχρήστων που αφορά την θέρμανση; «Ουδείς μπορεί μονομερώς να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση. Η μη πληρωμή εκ μέρους του της αναλογίας του, αναγκάζει όλους τους υπόλοιπους να χρηματοδοτούν τη συνέχιση λειτουργίας του κτιρίου. Αυτό για λίγο μόνον διάστημα είναι εφικτό, αν αυτοί που δεν πληρώνουν είναι πολλοί, τότε η διακοπή θα είναι άμεση», αναφέρει ο κ.Παραδιάς.

«Σε περίπτωση μη πληρωμής των κοινοχρήστων από ενοικιαστή, ο κάθε διαχειριστής οφείλει να ειδοποιεί πάραυτα τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος για το θέμα αυτό, γιατί οι οφειλές αυτές αυτόν θα βαρύνουν τελικά».
Απαντώντας σε ερώτημα εάν υπάρχουν αυξανόμενα παράπονα από ενοικιαστές προς ιδιοκτήτες για υπέρμετρη αύξηση κοινοχρήστων ο κ. Παραδιάς αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «το θέμα του ύψους των κοινοχρήστων δεν είναι θέμα διαφοράς ιδιοκτητών-ενοικιαστών. Κάθε διαχειριστής, ή και ιδιοκτήτης, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τις κοινόχρηστες κτιριακές δαπάνες, ώστε να μην αποτελούν κίνητρο να αδειάζουν τα κτίρια.

Δεν υπάρχει συνεπώς θέμα υπέρμετρης αύξησης κοινοχρήστων, αλλά θέμα άρνησης ή αδυναμίας πληρωμής τους, παρά τις προσπάθειες των διαχειριστών να τα κρατήσουν όσο χαμηλά γίνεται» Στο ερώτημα ειδικά για το εάν ενοικιαστές αλλά και εκμισθωτές γραφείων του κέντρου παραπονιούνται μεταξύ άλλων για υψηλούς μισθούς και επιδόματα θυρωρών ο κ. Παραδιάς αναφέρει: Η ερήμωση του κέντρου της Αθήνας έχει συντελέσει στο να ξενοικιάζονται συνεχώς τα γραφεία του κέντρου.

Έτσι οι ιδιοκτήτες των άδειων γραφείων αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι τους μισθούς, επιδόματα κλπ. των θυρωρών τους, οι οποίοι αμείβονται με ειδική συλλογική σύμβαση εργασίας, πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, που θα λήξει στο τέλος του 2012. Οι συνεχώς αυξανόμενοι ιδιοκτήτες των γραφείων αυτών που είναι μέλη μας, μας ζητούν με τον πλέον έντονο τρόπο να μην παραταθεί η ισχύς της συλλογικής αυτής σύμβασης μετά τη λήξη της, γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν πλέον τις προσαυξήσεις και τα επιδόματα αυτά, αλλά μόνον όσα προβλέπονται από την σήμερα γενική ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να μην γίνουν απολύσεις».