βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Χωρίς θέρμανση σχολεία στη Φλώρινα

Χωρίς θέρμανση κάνουν μάθημα οι μαθητές των σχολείων της Φλώρινας με θερμοκρασίες που διαμορφώνονται από δύο μέχρι οκτώ βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι στιγμής ο καιρός ήταν ευνοϊκός ωστόσο τα πρώτα χιόνια έπεσαν σήμερα στα γύρω βουνά και αναμένεται κύμα ψύχους σε μια περιοχή που πλήττεται ιδιαίτερα από σφοδρούς χειμώνες. Τα αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στα σχολεία είναι πολύ μικρά και επαρκούν για λίγες μόνο μέρες ενώ εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι αν δεν φτάσουν οι επιχορηγήσεις για την προμήθεια πετρελαίου, θα αναγκαστούν να κλείσουν τα σχολεία.

«Σήμερα τα σχολεία έμειναν κλειστά λόγω των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Φλώρινας. Μέχρι τώρα αντέχαμε σε αυτές τις θερμοκρασίες. Ωστόσο το κύμα ψύχους πλησιάζει και αν δεν έρθουν οι επιχορηγήσεις θα κλείσουμε τα σχολεία» τονίζει χαρακτηριστικά στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος της Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος. «Τα περισσότερα παιδιά είναι άρρωστα καθώς κρυώνουν και δεν μπορούν να ζεσταθούν αφού δεν λειτουργεί η θέρμανση και δεν υπάρχει πετρέλαιο» σημειώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας, Στέφανος Μπύρος.

Στο μεταξύ, οι φορείς της Φλώρινας, αναμένουν την απάντηση της πολιτείας στην πρόταση που διαμόρφωσαν κατά τις επαφές τους με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων, την περασμένη εβδομάδα. Η πρόταση αυτή αφορά τη μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης μέσω της αξιοποίησης του λιγνιτικού τέλους (που προκύπτει από την απόδοση ενός ποσού από τα ιδιωτικά λιγνιτωρυχεία στο κράτος) και του τοπικού πόρου (που δίνεται από την πολιτεία ως αντάλλαγμα στις κοινωνίες που φιλοξενούν μονάδες παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ).

«Παράλληλα βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και εφόσον δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο θέμα του πετρελαίου θέρμανσης θα συνεχίσουμε τις δυναμικές μας κινητοποιήσεις» τονίζει ο κ. Μπύρος.

(ΑΜΠΕ)