βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

779.895 τόνοι πετρελαίου θέρμανσης αγοράστηκαν, στο α’ τρίμηνο του 2015

petrelaio_thermΣτους 779.895 τόνους ανέρχονται οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στο α’ τρίμηνο του 2015, έναντι 411.408 τόνους πέρυσι.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, αυτός είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας που διαθέτει θετικό πρόσημο η ελληνική αγορά καυσίμων.

Αναλυτικότερα, βαρύ τίμημα πλήρωσε και η αγορά καυσίμων τον περασμένο Ιούλιο εξαιτίας των capital controls που οδήγησαν τον κλάδο να καταγράφει πρωτοφανή υποχώρηση σε σχέση με τις πωλήσεις του Ιουλίου του 2014.

Σημειώνεται ότι το πλήγμα είναι καθίσταται βαρύτερο καθώς για την αγορά καυσίμων, το καλοκαίρι είναι παραδοσιακά μια περίοδος με αυξημένες πωλήσεις λόγω της τουριστικής κίνησης. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, οι πωλήσεις του καλοκαιριού, “κρατούσαν” τον κλάδο για ολόκληρη τη χρονιά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου που αποκαλύπτει το Capital.gr, οι πωλήσεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκαν ως εξής:

Στις βενζίνες οι πωλήσεις τον Ιούλιο ήταν 213.628 τόνους  έναντι 259.182 τόνους πέρυσι τον Ιούλιο. Η μείωση στις βενζίνες φτάνει το 18% σε σχέση με πέρυσι

Στο ντίζελ κίνησης οι πωλήσεις τον Ιούλιο ήταν 211.103 τόνους έναντι 272.078 τόνους πέρυσι τον Ιούλιο. Η μείωση στο ντίζελ κίνησης είναι 22%.

Πίσω από τη θεαματική αυτή υποχώρηση κρύβεται βεβαίως η επιβολή των capital controls και τα σοβαρότατα προβλήματα που προκλήθηκαν στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Αυτό φαίνεται και από τη σύγκριση της μηνιαίας πτώσης τον Ιούλιο, με την πτώση της κατανάλωσης σε επίπεδο 7μήνου, όπου η εικόνα διαφοροποιείται πλήρως.

Συγκεκριμένα η υποχώρηση στις βενζίνες είναι 4% όταν το ντίζελ κίνησης εμφανίζει σχεδόν αμετάβλητο. Έτσι φέτος στο διάστημα Ιανουαρίου Ιουλίου είχαμε 1.396.852 τόνους πωλήσεις βενζινών έναντι 1.457.163 τόνους πέρυσι. Τα αντίστοιχα νούμερα για το ντίζελ κίνησης είναι 1.401.603 τόνους φέτος έναντι 1.404.601 τόνους πέρυσι.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι επίσημα στοιχεία για τον Αύγουστο ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά από την πλευρά των αρμόδιων αρχών. Ωστόσο με βάση την εικόνα που μεταφέρεται από την αγορά, φαίνεται ότι ο συγκεκριμένος μήνας κινήθηκε καλά εξαιτίας της ανάκαμψης που καταγράφηκε στον τουρισμό. Βεβαίως με τις απώλειες του Ιουλίου, θα είναι πραγματικά δύσκολο το συνολικό πρόσημο του τριμήνου να είναι θετικό καθώς θα χρειαστεί μια θεαματική ανάκαμψη. Ωστόσο με βάση την αίσθηση που επικρατεί στην αγορά, τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, το πρόσημο αλλάζει και οι συνολικές απώλειες περιορίζονται, για τον κλάδο που έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση από την έναρξη της κρίσης (πωλήσεις αλλά και αριθμός πρατηρίων σε λειτουργία).