βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Crash test σε 3 πηγές θέρμανσης

eksoikonomoΤο… νήμα στη θέρμανση του φετινού χειμώνα «κόβει» το πετρέλαιο, καθώς μετά τη μείωση της τιμής του κατά 20%, αναδεικνύεται σε βασικό παίκτη της φετινής χειμερινής σεζόν.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνουν «ΤΑ ΝΕΑ», αν συγκριθεί με τους βασικούς του ανταγωνιστές, αποτελεί πάντοτε την ακριβότερη λύση θέρμανσης.

Φυσικό αέριο και κλιματισμό

Το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 32%-33% έναντι του πετρελαίου (το δίκτυο της ΕΠΑ Αττικής καλύπτει ένα στα δύο νοικοκυριά), ενώ 6%-8% χαμηλότερα στοιχίζει η χρήση κλιματισμού, δηλαδή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόσο όμως κοστίζει η θέρμανση ενός τυπικού διαμερίσματος επιφάνειας, για παράδειγμα, 80 τ.μ. σε μια περιοχή με σχετικά ήπιο χειμώνα όπως η  Αττική;

Παραδείγματα

Έστω ένα νοικοκυριό που διαμένει στο προαναφερόμενο διαμέρισμα, που κάνει κατανάλωση 500 λίτρα πετρελαίου όλη τη χειμερινή σεζόν και που βρίσκεται σε μικρή πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων (ισχύς καυστήρα 140.000 kcal/h).

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», με βάση τις τρέχουσες τιμές καυσίμων το νοικοκυριό αυτό θα πληρώσει ενδεικτικά 525 ευρώ για όλη τη σεζόν αν καταναλώσει πετρέλαιο. Αν έχει συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου της ΕΠΑ Αττικής θα πληρώσει 357 ευρώ, ενώ θα χρεωθεί με 490 ευρώ αν επιλέξει να ζεσταθεί αποκλειστικά με κλιματιστικά. Αυτοί οι αριθμοί είναι εντελώς ενδεικτικοί και αλλάζουν ανάλογα με τις παραδοχές που παίρνει κάποιος υπόψη.

Εστω ότι το ίδιο ακριβώς νοικοκυριό διαμένει σε ίδιας επιφάνειας διαμέρισμα αλλά σε πολυκατοικία 20 διαμερισμάτων, οπότε και ο καυστήρας έχει υψηλότερη ισχύ (200.000 kcal/h). Εστω ότι η κατανάλωσή του για όλη τη σεζόν θέρμανσης φτάνει τα 750 λίτρα. Σε αυτή την περίπτωση, θα καταβάλλει 790 ευρώ αν ζεσταθεί με καλοριφέρ (πετρέλαιο), 532 ευρώ αν συνδεθεί στο φυσικό αέριο και 730 ευρώ αν επιλέξει κλιματισμό.

Με ενεργειακο τζακι. Εστω, πάλι, ότι αντί για τα προαναφερόμενα το νοικοκυριό αυτό διαθέτει ενεργειακό τζάκι συνδεδεμένο με τα σώματα καλοριφέρ. Για ένα σπίτι 100 τ.μ., η δαπάνη κατασκευής ενός τέτοιου τζακιού κυμαίνεται γύρω στα 4.000 ευρώ. Με μέση κατανάλωση ξύλων 3-4 τόνους για όλη τη χειμερινή σεζόν, θα πρέπει να υπολογίσει σε κόστος 540-720 ευρώ (μέση αξία τόνου τα 180 ευρώ).

Σε κάθε περίπτωση, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ενεργειακό τζάκι αποτελούν τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους για να ζεσταθεί ένα σπίτι καθώς θερμαίνουν την τοιχοποία, αντίθετα από τις υπόλοιπες λύσεις που θερμαίνουν τον αέρα, άρα μόλις σβήσουν ο χώρος κρυώνει.