βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

NYT: Οι Έλληνες ζεσταίνονται όπως οι αρχαίοι!

Με τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης να έχει αυξηθεί κατά 450% από τον φθινόπωρο, οι Έλληνες πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν το κρύο όπως οι… αρχαίοι πρόγονοί τους, γράφουν οι New York Times.

Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι έλληνες όσον αφορά την θέρμανσή τους, αλλά και στα έσοδα που έχει χάσει η ελληνική κυβέρνηση από την αύξηση του φόρου στα καύσιμα.

«Το φθινόπωρο, η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 450%. Εν μία νυκτί, η τιμή για να θερμανθεί ένα μικρό διαμέρισμα τον χειμώνα εκτινάχθηκε σε περίπου 1.900 δολάρια, από 1.300 δολάρια», αναφέρουν οι NYTimes.

«Αυξάνοντας τους φόρους, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν ήλπιζαν μόνο να αυξήσουν τα έσοδα, αλλά και να εξισώσουν τους φόρους στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης προκειμένου να πατάξουν την παράνομη πρακτική της πώλησης φθηνότερου πετρελαίου θέρμανσης ως diesel. Η προσπάθεια, όμως, την οποία πολλοί Έλληνες χαρακτηρίζουν ανάλγητη βλακεία, φαίνεται πως λειτούργησε ως μπούμερανγκ από πολλές απόψεις.

Από τη μια πλευρά, η κυβέρνηση φαίνεται να χάνε χρήματα από το μέτρο αυτό. Και αυτό γιατί πολλοί Έλληνες πολύ απλά δεν θα αγοράσουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης. Οι πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2012 έκαναν «βουτιά» 70% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Έτσι, ενώ η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει έσοδα άνω των 63 εκατ. δολαρίων από νέους φόρους, φαίνεται πως έχει χάσει πολλά περισσότερα έσοδα –περίπου 190 εκατ. δολάρια σύμφωνα με στοιχεία ελληνικής ένωσης προμηθευτών πετρελαίου- από τον φόρο επί των πωλήσεων πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, πολλοί Έλληνες υποφέρουν από το κρύο. Σε πρόσφατη έρευνα του Επαμεινώντα Πανα, ο οποίος ηγείται του τμήματος στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων στη βόρεια Ελλάδα δήλωσαν πως δεν αντέχουν οικονομικά να ζεστάνουν σωστά το σπίτι τους.

Παράλληλα, η επιστροφή στο κάψιμο ξύλων επιβαρύνει και το περιβάλλον και αυξάνονται τα περιστατικά παράνομης υλοτομίας».

Σύμφωνα με τους NYTimes, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε από την πλευρά τους πως είναι «πολύ νωρίς να κρίνουμε τον νέο φόρο. Ο χειμώνας δεν έχει ακόμα τελειώσει. Δεν έκανε πολύ κρύο και πολλοί άνθρωποι ίσως είχαν ‘στοκάρει’ πετρέλαιο από την προηγούμενη σεζόν».

«Είναι ένα πολύ περίπλοκο περιβάλλον», δήλωσε στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Κατά τον ίδιο, δεν υπάρχουν ακόμα ξεκάθαρες ενδείξεις ότι ο φόρος έχει αποθαρρύνει τις παράνομες πωλήσεις φθηνού πετρελαίου θέρμανσης.