βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

WWF Ελλάς: Οι 8 στους 10 πολίτες ξοδεύουν λιγότερα για θέρμανση

Το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη, τον τελευταίο χρόνο, ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φτηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητάς του, σύμφωνα με έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Κακή ή πολύ κακή χαρακτηρίζει την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα το 53%, ενώ ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα, 3 στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση του αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης, όπως τα τζάκια. Ακολουθούν η έλλειψη καθαριότητας, η αδιαφορία των πολιτών και του κράτους και οι ελάχιστοι χώροι πρασίνου.

«Η οικονομική κρίση κατάφερε να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Ο περιορισμός του κόστους διαβίωσης ήταν και παραμένει το βασικό μέλημα για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Οι πολίτες, όπως φαίνεται στην έρευνα, ξοδεύουν λιγότερα για φαγητό, θέρμανση, μετακινήσεις, ηλεκτρισμό, αγορά ρούχων. Αυτή είναι η ζοφερή πλευρά της κρίσης, την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ή να εξωραΐσει κανείς» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς.

Την ίδια στιγμή και εν μέσω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οκτώ στους δέκα Έλληνες τον τελευταίο χρόνο έχουν προσφέρει εθελοντικά εξυπηρετώντας κάποιον κοινωνικό σκοπό, ενώ έξι στους δέκα δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά, ακολουθούν οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και οι ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Το WWF Ελλάς παρουσιάζει μερικώς σήμερα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας, σηματοδοτώντας την έναρξη της συμμετοχικής πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή». Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, στόχος της περιβαλλοντικής οργάνωσης είναι εν μέσω κρίσης «να βοηθήσει την καθημερινότητα των πολιτών, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και λύσεις σε φλέγοντα θέματα, όπως η θέρμανση, καθώς και ευκαιρίες δραστηριοποίησης, αλληλεγγύης και συμμετοχής».

Όπως σημειώνει ο κ. Καραβέλλας, «πέρα από την γκρίζα πραγματικότητα, ολοένα και πληθαίνει ο αριθμός των συμπολιτών μας που αρνείται να υποταχθεί στην απογοήτευση. Το πρόγραμμα Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς έρχεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία, προσπαθώντας να αναδείξει ότι είναι δυνατό να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας και να μάθουμε να αλληλεπιδρούμε ώστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας».

Η Καλύτερη Ζωή -www.kalyterizoi.gr – που έχει μέχρι στιγμής 2.500 εγγεγραμμένους χρήστες, είναι ένας διαδραστικός κόμβος ενημέρωσης και συμμετοχής για ενήλικους, νέους και παιδιά. Σε πρακτικό επίπεδο, κάθε εβδομάδα, η «Καλύτερη Ζωή» προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά με ιδέες και συμβουλές. Αντίστοιχα, κάθε δυο μήνες θα ανοίγει εις βάθος έναν φάκελο ενημέρωσης και δράσης γύρω από καίρια ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν εκπαιδευτικό κόμβο, όπου σχολεία από όλη την Ελλάδα θα μπορούν να υλοποιούν δράσεις, να τις προβάλλουν και να συνεργάζονται, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία με το πρόγραμμα «Future Library», με τη δημιουργία ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις βιβλιοθήκες και την εκπαίδευση των υπεύθυνων των βιβλιοθηκών.