βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των καυσίμων θέρμανσης

Update: 01/11/2016

Παρακάτω δίνονται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τα τέσσερα βασικότερα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, υγραέριο) που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία πρώτη βάση για τους υπολογισμούς σας. Σημαντικό στοιχείο ωστόσο, για την τελική διαμόρφωση των τιμών, είναι τι γίνεται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα παίξει ρόλο και στον καθορισμό της τιμής των ανταγωνιστικών καυσίμων (κυρίως του φυσικού αερίου και υγραερίου).

Ωστόσο, επειδή οι τιμές παρακάτω αφορούν μόνο το κόστος των καυσίμων, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό το άρθρο για να δείτε αναλυτικά τη μεθοδολογία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε οι υπολογισμοί σας να είναι πιο ακριβείς.

Πετρέλαιο

Σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τον φετινό χειμώνα (2016-2017), αυτό θα εξαρτηθεί από δύο βασικούς παράγοντες: πρώτον, από την διεθνή τιμή του πετρελαίου, η οποία ακόμα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα (αν και αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα) και δεύτερον, και κυριότερον, από το τι ισχύει σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ), που εφέτος είναι στο 22%, αλλά και το ΦΠΑ, που εφέτος είναι στο 24%.

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 41,68 %, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 50,41%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,91%

Την πρώτη εβδομάδα της φετινής θερμαντικής περιόδου, η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 0,927 ευρώ/λίτρο, ενώ την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι τον Οκτώβριο, ήταν 0,838 ευρώ/λίτρο. Καταγράφεται, δηλαδή, αύξηση κατά 0,089 ευρώ/λίτρο ή κατά 10,6%.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή ανήλθε σε 0,764 ευρώ ανά λίτρο ενώ τον Ιανουάριο οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 0,699 και 0,750 περίπου ανά λίτρο.

Για μία περισσότερο αναλυτική εικόνα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.fuelprices.gr/deltia.view

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν το μέσο κόστος για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται να διαμορφωθεί για το πρώτο διάστημα γύρω στα 0,93 ευρώ ανά λίτρο, ενώ εάν λάβουμε υπόψη πιθανή αύξηση στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς ή και άλλους παράγοντες, τότε δεν αποκλείεται να σημειωθεί και κάποια περαιτέρω μικρή αύξηση.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Μία μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται σε σχεδόν 0,156 ευρώ ανά kWh. Η συγκεκριμένη τιμή αφορά μία μέση κατανάλωση της τάξης των 1400 kWh και δεν περιλαμβάνει φόρους και χρεώσεις υπέρ τρίτων. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρισμό ως βασική μέθοδο θέρμανσης (πχ σε αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά κ.λπ), η κατανάλωσή σας θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να αλλάξει η «κλίμακα» χρέωσης. Έτσι, για μία κατανάλωση 2.400 kWh, για παράδειγμα, η χρέωση ανεβαίνει στα 0,196 ευρώ ανά kWh.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τους σχετικούς οδηγούς της ΡΑΕ, στους οποίους παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα κόστη για διάφορες καταναλώσεις, βάσει των τιμολογίων των εταιριών προμήθειας ρεύματος.

Φυσικό αέριο

Μία μέση τιμή για το φυσικό αέριο, βάσει των στοιχείων από την ΕΠΑ Αττικής για το 7μηνο Οκτώβριου 2015 – Απριλίου 2016, ανέρχεται σε 0,05556 ευρώ ανά kWh.

Το Οκτώβριο του 2016, η τιμή του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 0,05023 ευρώ ανά kWh.

Στην περίπτωση της ΕΠΑ Αττικής, σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι μειωμένη κατά19% στο οικιακό τιμολόγιο (σύγκριση μεταξύ Μαρτίου 2016 και Μαρτίου 2015).

Για περισσότερα στοιχεία δείτε:

– ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:  http://www.aerioattikis.gr/default.aspx?pid=34&la=1&artid=135

– ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: http://www.epathessalia.gr/index.php?lang=el&rm=58&mn=58

– ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: http://www.epathessaloniki.gr/index.php?cid=80&mn=29

Υγραέριο

Το σημερινό μέσο κόστος του υγραερίου θέρμανσης ανέρχεται περί τα 0,46 ευρώ ανά λίτρο. Και σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας που θα καθορίσει στο μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές του ερχόμενο χειμώνα είναι αυτός της φορολογίας.

 

Δείτε επίσης: Συγκριτικό τεστ όλων των μεθόδων θέρμανσης