βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των καυσίμων θέρμανσης

Παρακάτω δίνονται κάποιες ενδεικτικές τιμές για τα τέσσερα βασικότερα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός, υγραέριο) που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μία πρώτη βάση για τους υπολογισμούς σας.  Η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα παίξει ρόλο και στον καθορισμό της τιμής των ανταγωνιστικών καυσίμων (κυρίως του φυσικού αερίου και υγραερίου).

Ωστόσο, επειδή οι τιμές παρακάτω αφορούν μόνο το κόστος των καυσίμων, μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτό το άρθρο για να δείτε αναλυτικά τη μεθοδολογία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε οι υπολογισμοί σας να είναι πιο ακριβείς.

Πετρέλαιο

Σχετικά με το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης τον φετινό χειμώνα (2018-2019), αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την διεθνή τιμή του πετρελαίου, με την αγορά να τείνει πλέον προς σταθεροποίηση σε σχετικά υψηλότερα από πέρυσι επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 41,68 %, από τους φόρους (σταθερούς και μεταβλητούς) κατά 50,41%, και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιρειών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 7,91%.

Αυτή τη στιγμή, η η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης  κινείται στα επίπεδα των 1,146 ευρώ/λίτρο (ή, εναλλακτικά, 1,089 ευρώ/kWh).

Ως μέτρο σύγκρισης, την πρώτη εβδομάδα της περσινής θερμαντικής περιόδου η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα 0,981 ευρώ/λίτρο. Καταγράφεται, δηλαδή, αύξηση κατά 0,165 ευρώ/λίτρο ή περίπου κατά 20%.

Για μία περισσότερο αναλυτική εικόνα μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.fuelprices.gr/deltia.view

Ηλεκτρικό ρεύμα

Μία μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, στον προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου, ανέρχεται σε 0,18334 ευρώ/ kwh για μία μέση κατανάλωση 1600-2000 kwh/τετράμηνο και δεν περιλαμβάνει φόρους και χρεώσεις υπέρ τρίτων. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι ότι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε τον ηλεκτρισμό ως βασική μέθοδο θέρμανσης (πχ σε αντλίες θερμότητας, κλιματιστικά κ.λπ), η κατανάλωσή σας θα αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα πιθανώς να αλλάξει η «κλίμακα» χρέωσης και το κόστος να ανέβει σημαντικά.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ποικίλη ανάμεσα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και ο καταναλωτής βάση του “προφίλ” του μπορεί να προμηθευτεί ρεύμα και σε οικονομικότερες τιμές.

Φυσικό αέριο

Τον χειμώνα 2017-2018 (Οκτώβριος – Απρίλιος) η μέση τιμή  φυσικού αερίου βρισκόταν ήταν στα 5,37 λεπτά η κιλοβατώρα, στην εταιρεία Φυσικό Αέριο (πρώην ΕΠΑ Αττικής), ενώ τον Σεπτέμβριο του 2018 η τιμή ήταν στα 5,65 λεπτά η κιλοβατώρα, αυξημένη κατά περίπου 5%.

Οι τιμές, ωστόσο, του φυσικού αερίου ποικίλουν ανάλογα τον πάροχο και την περιοχή στην οποία βρίσκεστε. Για περισσότερα στοιχεία δείτε:

– ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: https://www.aerioattikis.gr/el/times-fysikou-aeriou

– ΖΕΝΙΘ: https://www.zenith.gr/timologiaki-politiki/

Υγραέριο

Το σημερινό μέσο κόστος του υγραερίου θέρμανσης ανέρχεται περί τα 0,58-0,60 ευρώ ανά λίτρο. Και σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας που θα καθορίσει στο μεγαλύτερο βαθμό τις τιμές του ερχόμενο χειμώνα είναι αυτός της φορολογίας.

 

Δείτε επίσης: Συγκριτικό τεστ όλων των μεθόδων θέρμανσης