βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \

Το καλοριφέρ είναι αναμμένο, αλλά η επιφάνειά του είναι κρύα..

Συχνά και παρ’ ότι τα καλοριφέρ είναι ανάμενα, η επιφάνειά τους είναι κρύα, και συνεπώς δεν ζεσταίνουν το χώρο. Τι έχει συμβεί ;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχει παγιδευτεί αέρας μέσα στο θερμαντικό σώμα, μ’ αποτέλεσμα το ζεστό νερό να μην κυκλοφορεί σωστά, και άρα, η απόδοσή του να μειώνεται αισθητά. Για παράδειγμα, ένα μεγάλου μεγέθους καλοριφέρ μπορεί να καταλήξει να θερμαίνει μόνο κατά το 10% της επιφάνειάς του.

Τα καλοριφέρ λοιπόν χρειάζονται εξαέρωση, κάτι που μερικές φορές ξεχνάμε να κάνουμε ή κάνουμε με λάθος τρόπο. Σημειωτέον ότι το ζεστό νερό που κυκλοφορεί στα σώματα έχει θερμοκρασία περίπου 70-80 βαθμούς κελσίου και με μεγάλη ταχύτητα. Η εξαέρωση λοιπόν, πρέπει να γίνεται την πρώτη φορά, μόνο όταν τα σώματα είναι κρύα. Από εκεί και πέρα, αν συνεχίζουν να μη λειτουργούν σωστά, μπορεί να μη φταίνε ο κυκλοφορητής, οι σωλήνες, οι διακόπτες τους, ερωτήματα στα οποία απαντήσεις θα μας δώσει μόνο ο υδραυλικός.

Μπορεί όμως, το πρόβλημα να είναι ακόμη πιο απλό. Και να σχετίζετε με το ότι έχουμε σκεπάσει το σώμα του καλοριφέρ με κάποιο διακοσμητικό έπιπλο ή ότι ο χώρος μπροστά του δεν είναι ελεύθερος.

Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία ενός θερμαντικού σώματος είναι να κυκλοφορεί ελεύθερα γύρω του ο αέρας. Καλύπτοντας την επιφάνεια, του, μπορεί αισθητικά και λειτουργικά να μας ικανοποιεί, ωστόσο αυτό απομονώνει το σώμα και άρα περιορίζει την απόδοση θερμότητας στο χώρο μας.

Τέλος, αν θέλουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα του πόσο καταναλώνουμε, δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε θερμιδομετρητές ή ωρομετρητές. Η τοποθέτησή τους γίνεται σχετικά εύκολα, αλλά προϋποθέτει ότι όλα τα σώματα ενός κτιρίου θα εφοδιαστούν με αυτούς. Συνεπώς απαιτείται συμφωνία όλων των ενοίκων. Κάτι που δεν είναι και τόσο δύσκολο να επιτευχθεί, αν σκεφθεί κανείς ότι έτσι, όλοι, θα πληρώνουμε λιγότερα κοινόχρηστα…


Σχετικά θέματα