βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Φυσικό αέριο

Στο φυσικό αέριο στρέφονται οι καταναλωτές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία

Σημαντική πορεία ανάπτυξης καταγράφουν οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, επεκτείνοντας συνεχώς τα δίκτυά τους και αυξάνοντας τον αριθμό πελατών τους.

Όπως σημειώνει ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας, νια το 2013 προβλέπεται νια τη Θεσσαλονίκη ότι ο αριθμός των πελατών θα ξεπεράσει τις 164.000, ενώ νια τη Θεσσαλία ο αριθμός των πελατών εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 60.000.

-Ποιες είναι οι προβλέψεις σας νια την αύξηση του πελατολογίου σας (ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) το 2013; Τι αύξηση περιμένετε και σε ποιες περιοχές επεκτείνετε το δίκτυό σας;

Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας σημειώνουν εντυπωσιακή πορεία από την έναρξη λειτουργίας τους έως σήμερα, καθώς νοικοκυριά και επαγγελματίες αναγνωρίζουν τα σημαντικά πλεονεκτήματα που παρέχει η χρήση του φυσικού αερίου.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, o συνολικός αριθμός των πελατών έως και την 30.6.2013 ανέρχεται σε 155.313 και εκτιμάται ότι πάνω από 590.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ποσοστό 45%, ενώ για τη Θεσσαλία ο συνολικός αριθμός των πελατών ανέρχεται σε 56.125, που αντιστοιχεί σε 177.000 κατοίκους, ποσοστό που υπερβαίνειτο41%.

Για το 2013 προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των πελατών να ξεπεράσει τις 164.000, ενώ για τη Θεσσαλία ο αριθμός των πελατών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 60.000, σύμφωνα με τη ροή των αιτήσεων και το ενδιαφέρον των πολιτών. Αναφορικά με την ανάπτυξη του δικτύου διανομής, για το 2013 έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται επεκτάσεις μήκους 35 και 32 χιλιομέτρων για την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας αντίστοιχα, δίνοντας κυρίως έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου διανομής σε περιοχές που τροφοδοτήθηκαν τα τελευταία έτη, αυξάνοντας την κάλυψη, με κύριο σκοπό την άμεση εξυπηρέτηση και τη δυνατότητα σύνδεσης της πλειονότητας των αιτήσεων ενδιαφέροντος που υποβάλλουν οι πολίτες.

Έως την 30 6 2013 έχουν κατασκευαστεί 974 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας ποσοστό άνω του 56% του συνολικού οδικού δικτύου όλων των δήμων στους οποίους έχει αναπτυχθεί το δίκτυο διανομής του φυσικού αερίου, ενώ στην περιοχή της Θεσσαλίας έχουν κατασκευαστεί 737 χιλιόμετρα χαμηλής πίεσης με κάλυψη ποσοστού που ξεπερνά το 65%.

-Σε τι ύψος θα ανέλθουν οι φετινές επενδύσεις σας Υπάρχει ήδη κάποιος προγραμματισμός στο πεδίο των επενδύσεων για το 2014;

Παρά τη σημαντική οικονομική ύφεση που διανύει η ελληνική αγορά και αναγνωρίζοντας άτι το φυσικά αέριο είναι σταθερά η πρώτη επιλογή των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, υλοποιείται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το επιχειρησιακά πλάνο των δύο εταιρειών ένα ευρύ επενδυτικά πρόγραμμα, επικεντρώνοντας κυρίως στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων που στοχεύουν στη βελτίωση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προκειμένου να ανταποκριθούμε με το βέλτιστο τρόπο στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών. Το ύψος των επενδύσεων νια την περίοδο του 2013, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Business Plan της εταιρείας, προβλέπεται να ανέλθει σε 11,8 εκατ. ευρώ νια την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και σε 7,5 εκατ. ευρώ νια την ΕΠΑ Θεσσαλίας, ενώ 10,3 εκατ. ευρώ και 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, θα επενδυθούν εντός του 2014.

-Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ή θα αναλάβετε στο τιμολογιακό πεδίο για να μπορέσετε να διευκολύνετε τα νοικοκυριά Καταγράφεται αύξηση της αδυναμίας των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς τους;

Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας, ανταποκρινόμενες στην ανάγκη για ευελιξία λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, έχουν εισάγει το νέο πρόγραμμα «relax super απλό Σταθερή Μηνιαία Χρέωση» το οποίο διευκολύνει τους χρήστες φυσικού αερίου στην πληρωμή της κατανάλωσής τους, προσφέροντας τη δυνατότητα για σταθερό κόστος θέρμανσης και ζεστού νερού όλο τον χρόνο. Το πρόγραμμα relax super απλό Σταθερή Μηνιαία Χρέωση κατανέμει ισόποσα την προβλεπόμενη συνολική ετήσια χρέωση των καταναλωτών σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα 80 110 τ.μ. με ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου περίπου 800 κυβικών μέτρων νια θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης, ο σταθερός μηνιαίος λογαριασμός ξεκινάει από 70 ευρώ τον μήνα.

Ο τρόπος και η συχνότητα καταγραφής των ενδείξεων του μετρητή παραμένει ο ίδιος, εμφανίζοντας την ακριβή κατανάλωση και τις αντίστοιχες χρεώσεις της περιόδου, πραγματοποιώντας εκκαθάριση, μετά τη λήξη της δωδεκάμηνης περιόδου, δηλαδή επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση πιστωτικού υπολοίπου ή είσπραξη της διαφοράς.

Στο πρόγραμμα «relax super απλό Σταθερή Μηνιαία Χρέωση» μπορούν να ενταχθούν όλοι οι πελάτες που ανήκουν στην κατηγορία Τ2 (αυτόνομη, ανεξάρτητη θέρμανση), συμπληρώνοντας αίτηση στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Πελατών, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Επιπρόσθετα, οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και ΕΠΑ Θεσσαλίας στην προσπάθεια τους να διευκολύνουν τους δυνητικούς καταναλωτές προχωρούν σε μια νέα μεγάλη προσφορά εισάγοντας το νέο πρόγραμμα «easy super free Δωρεάν Τέλη Σύνδεσης».

Με το νέο πρόγραμμα, που ισχύει για περιορισμένο χρονικό διάστημα, προσφέρονται δωρεάν τα τέλη σύνδεσης σε όλους τους νέους πελάτες οι οποίοι βρίσκονται σε κτίρια με υφιστάμενες παροχετευτικές στήλες ή συστοιχίες (κατασκευασμένες έως 31 12 2012).

Η προσφορά αφορά τη δωρεάν κατασκευή του σημείου παροχής που αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΠΑ (τοποθέτηση του μετρητή φυσικού αερίου). Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης αποκτά ένα σημαντικό όφελος, καθώς δεν επιβαρύνεται με το ποσό των τελών σύνδεσης. Η εν λόγω προσφορά θα έχει ισχύ με την προϋπόθεση ότι ο πελάτης θα ενεργοποιήσει την εσωτερική του εγκατάσταση εντός διαστήματος 60 ημερών από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του σημείου παροχής εκ μέρους της ΕΠΑ, ενώ η έκπτωση δεν θα χορηγείται σε πελάτες οι οποίοι θα ακυρώσουν το υφιστάμενο συμβόλαιο τους μετά την έναρξη εφαρμογής της προσφοράς (1 7 2013). Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημά σας είναι γεγονός ότι ως αποτέλεσμα τις γενικότερης οικονομικής κρίσης και οι καταναλωτές φυσικού αερίου αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξόφληση των λογαριασμών φυσικού αερίου.

Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας στο πλαίσιο των Γενικών Όρων Συναλλαγών ειδοποιούν έγκαιρα τους καταναλωτές με τηλεφωνική και γραπτή επικοινωνία νια το ύψος των οφειλών τους και τις δυνατότητες αποπληρωμής τους. Στόχος της εταιρείας είναι να τακτοποιούνται εμπρόθεσμα οι οφειλές ώστε να μην επιβαρύνονται οι καταναλωτές με επιπλέον έξοδα, όπως π.χ. τέλη επανασύνδεσης, λόγω διακοπής της παροχής.

-Ποιο είναι το επίπεδο της εξοικονόμησης, που εξασφαλίζει η χρήση του φυσικού αερίου νια θέρμανση, σε σχέση τόσο με το ηλεκτρικό ρεύμα όσο και με το πετρέλαιο Αξιοποιούν τα νοικοκυριά φυσικό αέριο και για άλλες χρήσεις, εκτός από τη θέρμανση και το ζεστό νερό;

Κατά την τελευταία περίοδο θέρμανσης από τον Οκτώβριο 2012 έως και τον Απρίλιο του 2013, για την κατηγορία κατανάλωσης Τ2 Αυτόνομη Ανεξάρτητη Θέρμανση, που αντιστοιχεί περίπου στο 90% των καταναλωτών, η εξοικονόμηση ξεπέρασε κατά μέσο όρο το 40% συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και το 60% οε σχέση με το ηλεκτρικά ρεύμα. Το φυσικά αέριο, με το πλήθος των χρήσεων και εφαρμογών του, αντιπροσωπεύει σήμερα την ιδανική πηγή ενέργειας, που εκτός από τα γνωστά χαρακτηριστικά προσφέρει μια επιπλέον αξία: το γεγονός άτι μπορεί να χρησιμοποιείται σαν μοναδική πηγή ενέργειας. Στον οικιακά τομέα το φυσικά αέριο χρησιμοποιείται κυρίως νια τις ανάγκες θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, με λιγότερο διαδεδομένη έως τώρα τη χρήση για το μαγείρεμα.

(Ημερησία, 14/9/2013)