βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης, 14,7% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι – Στα τάρταρα οι παραγγελίες

 

Την extra επιδότηση θέρμανσης περιμένουν χιλιάδες ταλαιπωρημένα νοικοκυριά μπας και μπορέσουν να δώσουν παραγγελία πετρελαίου, την ώρα που τα στοιχεία από τους εμπόρους πετρελαιοειδών δείχνουν πτώση παραγγελιών τουλάχιστον 25% σε σχέση με πέρσι.

Με τον υδράργυρο να κατρακυλά, το Χειμώνα να έχει κάνει αισθητή την παρουσία του και τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφώνεται στα 1,050 ευρώ/ λίτρο, οι παραγγελίες όχι μόνο είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρσι, αλλά ακόμα κι αυτοί που παραγγέλνουν είναι για ποσότητες 300- 500 λίτρων, λόγω του μεγάλου κόστους.
Ακόμα και οι δυνητικά δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το σύστημα της προκαταβολής επιδόματος έχει καταργηθεί προ πολλού- αλλά σε συγκυρία που οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες- με αποτέλεσμα οι πρώτες δόσεις επιδόματος να έρχονται, πλέον, στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή πολύ αργότερα από την επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληθωρισμού για το Νοέμβριο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι υψηλότερη κατά 14,7% σε σχέση με πέρσι, ενώ ακριβότερο κατά 13,1% είναι και το φυσικό αέριο.
Τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Καυσίμων δείχνουν ότι οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου θέρμανσης καταγράφονται στη Μυτιλήνη (1,22 ευρώ), στις Κυκλάδες (1,244 ευρώ), στη Σάμο (1,18 ευρώ), στη Μαγνησία (1,146 ευρώ), στη Θεσπρωτία (1,142 ευρώ).

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, η Απόφαση για την αναδρομική επιδότηση περσινών δικαιούχων με 15 εκατ. ευρώ συνολικά, είναι θέμα ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη περσινή Απόφαση είχε πάρει ΦΕΚ στις 27 Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η επιδότηση θέρμανσης δεν λύνει το πρόβλημα ακόμα και στα πιο αδύναμα νοικοκυριά, στις περιπτώσεις που πρόκειται για κατοικίες με κεντρική θέρμανση, καθώς ο κανόνας είναι ότι δεν ανάβουν οι καυστήρες.
Σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ, το 26% δηλώνει οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση το Χειμώνα, ενώ ειδικά όσον αφορά στα φτωχά νοικοκυριά το ποσοστό εκτινάσσεται στο 45,3%!

(του Γιώργου Παππού, iefimerida)