βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Πετρέλαιο

«Ψαλίδι» ως και 50% στο επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης

thermansi_spiti_kaskolΣοβαρό πλήγμα στην τσέπη των καταναλωτών θα φέρει η περικοπή ως και 50% του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης της νέας χειμερινής σεζόν.

Ως τις 15 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερους περιορισμούς στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στο πλαίσιο της εφαρμογής της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση στο μισό του κονδυλίου επιδότησης δικαιούχων πετρελαίου θέρμανσης για το 2016.

Ωστόσο, για να καλυφθεί το εν λόγω μνημονιακό προαπαιτούμενο, το υπουργείο Οικονομικών έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σενάρια:

-Να γίνουν σαφώς αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της δαπάνης. Σήμερα, το εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση του επιδόματος ξεκινάει από τις 30.000 ευρώ για τον άγαμο και κλιμακώνεται ακόμη και στις 46.000 ευρώ για την οικογένεια με τα δύο παιδιά. Αν επιλεγεί η λύση του ψαλιδίσματος του εισοδηματικού κριτηρίου, η μείωση του εισοδηματικού ορίου θα είναι πολύ μεγαλύτερη από 50% καθώς με την πτώση των εισοδημάτων, οι περισσότεροι δικαιούχοι εμφανίζουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

– Να καταργηθεί πλήρως το επίδομα θέρμανσης κάτι που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση επιπλέον 120 εκατ. ευρώ πέραν του μνημονιακού στόχου. Αυτά τα χρήματα, έχει προταθεί να αξιοποιηθούν για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ο οποίος σήμερα διαμορφώνεται στα 230 ευρώ ανά χίλια λίτρα. Αν υλοποιηθεί αυτή η λύση, τότε ένα εκατομμύριο δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ ωφελημένοι θα βγουν οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα καθώς γι’ αυτούς, το κόστος θα πέσει σε σχέση με πέρυσι και λόγω των εξελίξεων στη διεθνή τιμή του πετρελαίου αλλά και λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.