βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Πέλλετ και ενεργειακά τζάκια μπήκαν δυναμικά στο προσκήνιο

Mπορεί η εποχή που σε κάθε σπίτι σιγόκαιγε μια σόμπα ξύλου να μοιάζει αρκετά μακρινή, εν μέσω οικονομικής κρίσης όμως το ξύλο επιστρέφει ως πρόταση για καύσιμη ύλη.

Το παραδοσιακό τζάκι μπορεί να προσφέρει θαλπωρή στο σπίτι, δύσκολα όμως θα ζεστάνει πραγματικά  την τσέπη ενός οικογενειάρχη που θέλει θέρμανση σε όλα τα δωμάτια όπου ζουν και αναπαύονται τα μέλη της οικογένειάς του. Ακόμα και αν δεν μπορεί να σταθεί κανείς από τη ζέστη μπροστά στην αναμμένη εστία, στο πίσω μέρος του σώματός του θα νοιώθει τη διαφορά θερμοκρασίας στο χώρο που δεν ακτινοβολείται.

Μπορεί όμως και σε ένα μοντέρνο διαμέρισμα να χαρεί κάποιος την τελετουργία του ανάμματος μιας φλόγας, χρησιμοποιώντας κάποιο νέας τεχνολογίας ενεργειακό τζάκι -ή και μια σύγχρονη ξυλόσομπα ακόμα- που καίει πέλλετ.

Ως καύσιμο το πέλλετ μπαίνει πια δυναμικά στη ζωή και τα σπίτια των Ελλήνων, αφού φαίνεται πως αποτελεί μια από τις πλέον οικονομικές λύσεις, οικονομικότερη στην παρούσα φάση έναντι του πετρελαίου ή και του φυσικού αερίου.

Τι είναι τα πέλλετ;

Τα σύμπηκτα ξύλου (ή pellet) όπως είναι η επίσημη ονομασία του καυσίμου αυτού, έχει ως πρώτη ύλη αγροτικά υπολείμματα από καθαρό ξερό ξύλο, χωρίς μολυντές και πρόσθετα. Η τιμή του πάντως εξαρτάται σημαντικά από την ποιότητά του, καθώς χαμηλής ποιότητος πέλλετ δεν αποδίδει ενεργειακά και ρυπαίνει το περιβάλλον. Λόγω της κατασκευής του, έχει πολύ υψηλή ενεργειακή πυκνότητα σε σχέση με τα κούτσουρα.

Έχουν τυποποιημένες διαστάσεις για εύκολη χρήση και αποθήκευση, πρέπει όμως να μένουν σε χώρο μακριά από υγρασία. Διατίθενται σε σακούλες των 15 ή 50 κιλών ή χύμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τζάκι, όπου η απόδοση είναι όμως χαμηλή (της τάξες του 20%), σε σόμπα για ξύλο ή πέλλετ, σε ενεργειακό τζάκι (με απόδοση περίπου 60%) ή σε ειδικό καυστήρα για κούτσουρα πυρηνόξυλο κλπ.

Οι σόμπες για πέλλετ προσφέρουν μια ορατή φλόγα καύσης (στους 500 βαθμούς ενώ η θερμοκρασία επαφής δεν ξεπερνά τους 150) και έχουν μεταβλητή ισχύ 5-15 Kw. Η σόμπα μπορεί να μετακινείται στο χώρο, έχει απόδοση 80%-90%, προσφέρει ευκολία στον προγραμματισμό και απαιτεί πολύ απλή συντήρηση.

Μεταφέρει θερμότητα ζεσταίνοντας τον αέρα και με ακτινοβολία, αλλά επαρκεί για μικρούς χώρους ενώ μπορεί να λειτουργεί συμπληρωματικά σε μεγαλύτερους.

Οι λέβητες για πέλλετ μπορούν να συνδεθούν με θερμαντικά σώματα ή και να λειτουργούν συνδυαστικά με αέριο ή πετρέλαιο. Αποδίδουν σε καύση πάνω από το 90%, αλλά απαιτούν ξεχωριστό χώρο όπου θα τοποθετηθούν.

Η συντήρησή τους είναι περισσότερο απαιτητική, αφού χρειάζεται να γίνεται έως 4 φορές το χρόνο για κάθε εστία και 1 φορά το χρόνο για το λέβητα και την καμινάδα. Αυτό όμως εξαρτάται και από την ποιότητα του καυσίμου και τι κατάλοιπα αφήνει.

Πάμε τώρα στις τιμές:

1 κιλό πέλλετ κοστίζει περίπου 0,30 ευρώ. Βέβαια, αυτή η τιμή μπορεί να παρουσιάσει μικρές αποκλίσεις. Πάνω κάτω όμως, να υπολογίσετε κάπου τόσο.

Ωστόσο, αυτή η τιμή από μόνη της δε λέει και πολλά, διότι θα πρέπει να το δούμε συγκριτικά με το καύσιμο το οποίο χρησιμοποιείται κάτα κόρον: το πετρέλαιο.

Με τα σημερινά δεδομένα, με καλοσυντηρημένους  καυστήρες, 1 λίτρο πετρελαίου αποδίδει 8.500 kcal με κόστος από το χειμώνα περίπου 1,25-1,40 ευρώ.

1 κιλό πέλλετ αποδίδει 4.000 kcal με κόστος περίπου 0,30 ευρώ

Επομένως, κάνοντας την απαραίτητη αναγωγή, προκύπτει ότι:

1 λίτρο πετρελαίου ισοδυναμεί με σχεδόν 2 κιλά πέλλετ

Επομένως,  το ίδιο αποτέλεσμα «θέρμανσης» – για να το πούμε απλοϊκά – θα κοστίζει 1,25-1,40 ευρώ με πετρέλαιο και μόλις 0,60 ευρώ με πέλλετ.

Αν ένας καυστήρας καίει 1.000 λίτρα το μήνα από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο, θα δαπανήσουμε περίπου 9.000 ευρώ, ενώ με πέλλετ η δαπάνη περίπου 4.500 ευρώ.

Άρα, μιλάμε για σχεδόν μισό κόστος, εάν αντί για πετρέλαιο χρησιμοποιήσουμε πέλλετ.

Όμως, η παραπάνω σύγκριση αφορά καθαρά το θέμα του καυσίμου.

Είναι σαφές ότι, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε καυστήρες πετρελαίου, θα πρέπει είτε να αντικαταστήσουμε τον ήδη υπάρχοντα καυστήρα με καυστήρα πέλλετ είτε απλά να τον μετατρέψουμε (σε περίπτωση που υπάρχουν οι προϋποθέσεις βέβαια).

Αξίζει να πούμε ότι ένας καυστήρας πέλλετ, κοστίζει από 1.700 έως 4.000 ευρώ ανάλογα με τα Btu  που παράγει, την προέλευσή του κλπ.

Μια άλλη λύση, βέβαια, είναι και οι σόμπες πέλλετ. Η τιμή μιας σόμπας pellet ξεκινάει από λίγο περισσότερο από 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για ένα ενεργειακό τζάκι κυμαίνεται μεταξύ 2.200 – 4.500 ευρώ.

Όποιος μπαίνει όμως στη διαδικασία για θέρμανση πρέπει να είναι και …μερακλής για να καθαρίζει καυστήρες κάθε 3 μέρες και να φτυαρίζει στάχτες. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα…

 

Δείτε τιμές για σόμπες και καυστήρες πέλλετ.