βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Σόμπες πέλλετ: Συνδυάζουν παράδοση με τεχνολογία και συμφέρουν

Μπορεί πολλοί να έχουν στο μυαλό τους τις σόμπες πέλλετ ως έναν παραδοσιακό τρόπο θέρμανσης, με μικρές διαφορές από τις γνωστές ξυλόσομπες, ωστόσο η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Οι σόμπες πέλλετ είναι σύγχρονες συσκευές θέρμανσης οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλή τεχνολογία (πχ έχουν ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης, μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία τους κλπ) ενώ παράλληλα προσφέρουν αυτονομία θέρμανσης και λγότερους ρύπους.

Πως λειτουργούν

Οι σόμπες πέλλετ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες αναλόγως με τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουν το χώρο στον οποίο εγκαθίστανται: υπάρχουν οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ, οι οποίες καίνε αυτόματα το πέλλετ που έχουν στη δεξαμενή τους και ζεσταίνουν το χώρο μας εγχέοντας ζεστό αέρα, και οι σόμπες πέλλετ καλοριφέρ ή νερού, οι οποίες ενώνονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού και με τα σώματα καλοριφέρ και μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο ενός σπιτιού, σαν μια απλή σόμπα.

Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει αποθηκευτικός χώρος για το πέλλετ, ο οποίος έχει τη μορφή δεξαμενής από την οποία μέσω ενός επικλινούς διαδρόμου, το καύσιμο καταλήγει στο μέρος εκείνο της σόμπας όπου γίνεται η καύση. Ανάλογα με τη συσκευή, ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ενσωματωμένος ή ξεχωριστός. Στις σόμπες με ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο, η τροφοδοσία γίνεται αυτόματα και η αυτονομία μπορεί να ξεπεράσει τη μία μέρα, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες λειτουργίας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά την αρχή λειτουργίας για κάθε είδος σόμπας πέλλετ ξεχωριστά:

Αερόθερμες σόμπες πέλλετ

Οι αερόθερμες σόμπες πέλλετ ή σόμπες πέλλετ αέρα, συνδυάζουν την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία, καθώς η λειτουργία τους στηρίζεται στη γνώστη μέθοδο της παραγωγής ζεστού αέρα μέσω της καύσης ενώ παράλληλα διαθέτουν όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που εξασφαλίζει η μοντέρνα κατασκευή τους.

Εν συντομία, οι σόμπες πέλλετ αέρα ή αερόθερμες σόμπες πέλλετ, καίγοντας πέλλετ, παράγουν θερμό αέρα ο οποίος διαχέεται στο χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε.

Τα πέλλετ, από το χώρο όπου είναι αποθηκευμένα στη σόμπα, «πέφτουν» στο πιατάκι της καύσης, ελεγχόμενα από έναν ειδικό μηχανισμό. Το πιατάκι όπου γίνεται η καύση, είναι από τα πράγματα που μπορεί να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία.

Κατόπιν, τα πέλλετ ανάβουν με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αντίστασης που υπάρχει στο χώρο καύσης και η φλόγα δυναμώνει και διατηρείται με την λειτουργία ενός ανεμιστήρα ο οποίος εξάγει τα καυσαέρια προς την καμινάδα. Τα αέρια της καύσης περνούν μέσα από μία σειρά από διαδρομές στο εσωτερικό της σόμπας, η πολυπλοκότητα των οποίων μπορεί να διαφέρει από εργοστάσιο σε εργοστάσιο, με σκοπό να εναποτεθεί όση παραπάνω από την θερμοκρασία της καύσης στα εσωτερικά τοιχώματα της σόμπας είναι δυνατό. Τα τοιχώματα αυτά, τα οποία είναι κενά, είναι συνδεδεμένα με έναν ανεμιστήρα ο οποίος προωθεί αέρα μέσα σε αυτά και οποίος αέρας αφού θερμανθεί βγαίνει από την σόμπα από ειδικές περσίδες θερμαίνοντας το χώρο μας.

Σε κάποιες αερόθερμες σόμπες πέλλετ υπάρχουν παραπάνω από μία έξοδοι θερμού αέρα, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να διοχετευθεί αέρας και σε άλλους χώρους πέρα από τον χώρο που βρίσκεται η σόμπα. Αναλόγως του μοντέλου το οποίο έχουμε εγκαταστήσει και των ρυθμίσεων που έχουμε κάνει στη σόμπα μας, καλύπτονται και τα αντίστοιχα τετραγωνικά.

Σόμπες πέλλετ νερού ή καλοριφέρ

Μια σόμπα πέλλετ ουσιαστικά έχει παρόμοια λειτουργία με αυτή του λέβητα, με τη διαφορά ότι η εγκατάστασή της δεν απαιτεί κάποιον ξεχωριστό χώρο αλλά μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού (αρκεί να υπάρχει παροχή ρεύματος και κάποιο σημείο από όπου θα μπορεί να εξάγεται ο καπνός).

Οι σόμπες πέλλετ νερού δεν θερμαίνουν άμεσα το χώρο μέσω θερμού αέρα αλλά συνδέονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού και μέσω της καύσης πέλλετ ζεσταίνει το νερό το οποίο στη συνέχεια με τη βοήθεια του κυκλοφορητή διοχετεύεται στα θερμαντικά σώματα του σπιτιού.

Ο καπνός της καύσης διαχειρίζεται από μια ηλεκτρονική πλακέτα που επιβλέπει όλη τη λειτουργία της σόμπας, με στόχο την κατανάλωση με υψηλή απόδοση.

Με αυτό τον τρόπο μία σόμπα καλοριφέρ ζεσταίνει όλο το σπίτι και παράγει ζεστό νερό για κάθε χρήση, τροφοδοτεί το δίκτυο θέρμανσης χρησιμοποιώντας τις ίδιες σωληνώσεις και σώματα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι σόμπες πέλλετ νερού, όπως άλλωστε και οι αερόθερμες, διαθέτουν αυτοματισμούς για ευκολία και προγραμματισμό στη χρήση. Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης από απόσταση με κινητό τηλέφωνο ή μόντεμ στέλνοντας σήμα για τον προγραμματισμό της θέρμανσης.

Τέλος, ο συγκεκριμένος τύπος σομπών πέλλετ, προτείνεται για διαμερίσματα και μεζονέτες χωρίς καμία παρέμβαση στα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Κόστος

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τύπο και τη ισχύ κάθε συσκευής.

Κατά μέσο όρο πάντως, μια σόμπα πέλλετ αέρα κοστίζει από 1.000 έως 2.000 ευρώ ενώ στην περίπτωση των σομπών πέλλετ καλοριφέρ το κόστος αυξάνεται και μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση, να φτάσει και τα 3.000 ευρώ.

 

Δείτε τιμές για σόμπες και καυστήρες πέλλετ.