βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Καυστήρες πέλλετ: Υψηλές αποδόσεις – χαμηλό κόστος

Από τις συσκευές στις οποίες έχει στραφεί το ενδιαφέρον σημαντικού μέρους των καταναλωτών είναι οι καυστήρες πέλλετ, κάτι το οποίο έχει να κάνει αφενός με την εξοικονόμηση χρημάτων που αυτοί εξασφαλίζουν και αφετέρου με το γεγονός ότι πλέον έχει αρθεί η απαγόρευση της καύσης πέλλετ για την κεντρική θέρμανση κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ήδη αρκετοί έχουν ήδη αντικαταστήσει τον παραδοσιακό τους καυστήρα με καινούριο ο οποίος καίει το νέο αυτό καύσιμο ενώ έχουν προμηθευτεί και την ποσότητα των πέλλετ που θα χρειαστούν για τη θέρμανσή τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι καυστήρες πέλλετ χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις, δεν μολύνουν σχεδόν καθόλου το περιβάλλον (γι αυτό άλλωστε και πλέον απελευθερώθηκε η χρήση τους) και ανάλογα με το μοντέλο μπορούν να παράγουν μεταξύ 10.000 και 60.000 Btu ανά ώρα. Επειδή οι συγκεκριμένοι καυστήρες καίνε τα υπολλείμματα ξύλου τόσο αποτελεσματικά δεν χρειάζεται να υπάρχει μία κανονική καπνοδόχος αφού η εξαγωγή των καπνών μπορεί να γίνει μέσω μιας μικρής τρύπας στον τοίχο από ένα σωλήνα που καταλήγει σε εξωτερικό χώρο, αυτός ο σωλήνας αποτελείται από ένα ανοξείδωτο εσωτερικό και ένα αλουμινένιο εξωτερικό. Οι καυστήρες πέλλετ μπορούν να χρησιμοποιούσουν μία υπάρχουσα καπνοδόχο, αλλά συνήθως χρειάζεται να τροποποιηθεί έτσι ώστε να περνάει ο σωλήνας που θα γίνεται η εξαγωγή του καπνού.

Αυτοματοποιημένη λειτουργία

Μπορεί στην ουσία να καίνε ξύλο, έστω και σε επεξεργασμένη μορφή, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αποτελούν «παραδοσιακή» πρόταση η οποία χαρακτηρίζεται από έλλειψη τεχνολογική υπεροχής. Οι καυστήρες πέλλετ βασίζονται σε περίπλοκους υπολογιστές και ηλεκτρονικούς πίνακες κυκλωμάτων για να καθορίσουν το πόσα καύσιμα πέλλετ πρέπει να καούν. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν τουλάχιστον δύο λειτουργίες καύσης και μερικά μοντέλα χρησιμοποιούν θερμοστάτες για να ελέγξουν αυτή την καύση.

Τροφοδοσία των καυστήρων και καύση των πέλλετ

Ένα από τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν τους καυστήρες πέλλετ είναι ότι δεν χρειάζονται να ανεφοδιάζονται τόσο συχνά όσο άλλες συσκευές που καίνε ξύλα. Ανάλογα με τη συσκευή αλλά και τις ανάγκες σε θέρμανση, ο ανεφοδιασμός με πέλλετ ποικίλλει από μια φορά την ημέρα μέχρι δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το μοντέλο καυστήρα και τις θερμαντικές σας ανάγκες. Για να γίνει ο ανεφοδιασμός απλά τοποθετούνται τα πέλλετ σε μια χοάνη η οποία κρατά μεταξύ 15 και 60 κιλά και από εκεί ένας μηχανισμός τα μεταφέρει στο εσωτερικό του καυστήρα.

Το κάψιμο των πέλλετ μέσα στον καυστήρα είναι συνήθως βολικό, τακτοποιημένο και ασφαλές και τα πέλλετ συμπιέζονται και τοποθετούνται σε σάκους για να μπορείτε να έχετε μία καθαρή και εύκολη αποθήκευση για την άνετη διαχείριση τους. Οι καυστήρες πέλλετ ουσιαστικά δεν βγάζουν καπνό και παράγουν λιγότερη μυρωδιά από άλλες συσκευές καύσης ξύλου. Επιπλέον, το εξωτερικό μέρος του καυστήρα δεν χρησιμοποιείται για την ακτινοβολία της θερμότητας και παραμένει σχετικά δροσερό αποτρέποντας σας να καείτε από ατύχημα αν τον ακουμπήσετε τυχαία.

Τι να προσέξετε

Όσοι σκέφτονται σοβαρά την επιλογή του καυστήρα πέλλετ για τη θέρμανσή τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επειδή οι συγκεκριμένες συσκευές αποτελούνται από πολλά κινούμενα μέρη χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό για να λειτουργούν σωστά (μια φορά τον χρόνο πριν το χειμώνα) αλλά είναι σχετικά εύκολη και φτηνή και επειδή απαιτούν ηλεκτρικό πρέπει επιπλέον να υπολογιστεί το πόσο επιπλέον ρεύμα θα καταναλώνουν.

Κόστος

Οι περισσότεροι καυστήρες πέλλετ κοστίζουν από 1.700€ μέχρι 4000€. Εάν συγκρίνετε την τιμή ενός καυστήρα πέλλετ με μία συσκευή που χρησιμοποίει αέριο ή μια άλλη συσκευή παραγωγής θερμότητας καλό θα είναι να συγκρίνετε το συνολικό κόστος εγκατάστασης των διαφορών συστημάτων. Εάν ο καυστήρας πελλετ δεν χρειάζεται μια καπνοδόχο τότε το κόστος ολόκληρου του συστήματος μπορεί να είναι λιγότερο από αυτό ενός άλλου.

Όσον αφορά το ίδιο το καύσιμο τώρα, δηλαδή τα πέλλετ, χονδρικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι 1 λίτρο πετρελαίου αντιστοιχεί σε 2 κιλά πέλλετ, δηλαδή στην ουσία, βάσει των τρεχουσών τιμών, μπορούμε να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα θέρμανσης με το μισό κόστος, εάν «κάψουμε» πέλλετ.

 

Δείτε τιμές για σόμπες και καυστήρες πέλλετ.