βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Αυξημένα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στην Αν. Μακεδονία

Αυξημένα, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, είναι φέτος τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας στα δάση της ανατολικής Μακεδονίας, όπως επισημαίνουν σε δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ οι δασάρχες Καβάλας και Δράμας Ζωή Γεωργούση και Έλσα Κωνσταντινίδου . Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι χάρη στους συνεχείς ελέγχους και στην ετοιμότητα των υπηρεσιών αποτρέπονται εκτεταμένες προσπάθειες παράνομης υλοτόμησης.

Πέρυσι, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς είχαν ασκηθεί 80 μηνύσεις σε παραβάτες για λαθροϋλοτομία, ενώ το 2012, στα 2/3 της περιόδου, έχει κατατεθεί ο ίδιος ακριβώς αριθμός μηνυτήριων αναφορών, όπως τονίζει ο δημόσιος κατήγορος του Δασαρχείου Καβάλας Απόστολος Κωστέλης.

Η δασάρχης Καβάλας, Ζωή Γεωργούση, σημείωσε ότι φέτος υπάρχουν αρκετά κρούσματα, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας, ωστόσο συμπλήρωσε πως ο κόσμος είναι ευαισθητοποιημένος, περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειωθεί πως μόλις πριν από μια εβδομάδα το Δασαρχείο Καβάλας επέβαλε συνολικό πρόστιμο 5.000 € σε οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου κι έναν ερασιτέχνη υλοτόμο γιατί από κοινού έκοψαν παράνομα και μετάφεραν ξυλεία χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες.

Η δασάρχης Δράμας, Έλσα Κωνσταντινίδου, επισημαίνει ότι και φέτος εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα λαθροϋλοτομίας, με τις μηνύσεις να έχουν φτάσει τις πενήντα μια και τους παραβάτες να προέρχονται κυρίως από την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Δράμα. Επισήμανε όμως κι αυτή πως δεν έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα από την παράνομη δασοξύλευση, αφού οι έλεγχοι είναι εκτεταμένοι και συνεχείς.

Τα Δασαρχεία Καβάλας και Δράμας ασκούν ελέγχους επί 24ωρου βάσεως και οι έλεγχοι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, έχουν εντατικοποιηθεί. Η υλοτομία διέπεται από αυστηρούς κανόνες ώστε το ξύλο που βγαίνει από το δάσος να είναι απόλυτα νόμιμο.

Τα Δασαρχεία από 1/10/12 έως τις 20/12/12 έχουν ορίσει περίοδο δασοξύλευσης, σε δασικές περιοχές και όχι κοντά σε πόλεις άνω των 3500 κατοίκων, όπως επίσης και σε περιοχές όπου κατά το παρελθόν προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές από τη λαθροϋλοτομία. Τα ξύλα που κόβονται πρέπει να είναι αποκλειστικά για οικιακή χρήση και όχι για κοινόχρηστους χώρους και μαγαζιά.