βρίσκεστε εδώ: Αρχική σελίδα \ Ενεργειακά Τζάκια

Τα πολλά και διαφορετικά είδη τζακιού για το σπίτι σας

Το 2019 πλησιάζει στο τέλος του, με ενδείξεις που μαρτυρούν έναν ψυχρό και «επίπονο» χειμώνα. Ενώ λοιπόν το πετρέλαιο έχει ήδη ξεκινήσει να καίγεται και οι σόμπες να παραμένουν ενεργές για να θερμάνουν τις οικίες, είναι πολλά τα ελληνικά νοικοκυριά που έκαναν μεταστροφή προς το τζάκι και τα καυσόξυλα. Εξαιρετικά πιο οικονομικό, με πολλά και πολυποίκιλα είδη για να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες και τους πόρους σας, το τζάκι προσφέρεται για να εξατομικεύσετε τον τρόπο θέρμανσής σας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο.

Ως κατασκευή, το παραδοσιακό τζάκι αποτελείται από τούβλα, μέταλλο ή πέτρα, ενώ συνήθως διαθέτουν μια εστία (η οποία διαθέτει πυρότουβλα για την αποθήκευση της θερμότητας), μια καμινάδα προς τη διοχέτευση καπνού και μια σχάρα για τις στάχτες (η οποία μπορεί να μετατραπεί σε θράκα για τα κάρβουνα). Παρακάτω παρουσιάζονται συνοπτικά τα χαρακτηριστικά καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κύριων κατηγοριών τζακιού.

Παραδοσιακά χτιστά τζάκια

Τα παραδοσιακά χτιστά τζάκια είναι συνήθως φτιαγμένα από μαντέμι (χυτοσίδηρος) ή τσιμέντο, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν επένδυση από πυρότουβλο. Ενώ λοιπόν εμφανίζονται ως γραφικά χρηστικά έπιπλα που συμβάλουν στην ατμόσφαιρα θαλπωρής του σπιτικού σας, δυστυχώς παρέχουν καύση σχετικά χαμηλής ποιότητας. Επιπρόσθετα, τα παραδοσιακά ανοιχτά τζάκια απαιτούν μεγάλη συντήρηση, καθώς τα υποπροϊόντα της καύσης συνήθως προσκολλώνται στην καμινάδα αλλά και στη βάση της εστίας, χαρακτηριστικό που μειώνει τη θερμική απόδοση του τζακιού (η οποία αγγίζει το 15%). Τέλος, εάν χρησιμοποιείτε ανοιχτά τζάκια, οφείλετε να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τις σπίθες που πετάγονται από καυσόξυλα που «σκάνε», καθώς μπορεί να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές τόσο στην ίδια την εστία αλλά και στο υπόλοιπο σπιτικό σας. Συμπερασματικά, ενώ μπορείτε να βρείτε στο εμπόριο παραδοσιακά τζάκια που ξεκινούν από 300 ευρώ, πριν αγοράσετε, πρέπει να λάβετε υπόψη σας τη σχετικά χαμηλή τους θερμαντική τους ισχύ καθώς και την απαιτούμενη συντήρησή τους.

Τα ενεργειακά τζάκια

Τα Ενεργειακά τζάκια διαθέτουν εστίες κλειστού τύπου και προσφέρουν θερμική απόδοση άνω του 78% σύγκριση με τα παραδοσιακά τζάκια, λειτουργώντας δίχως την παραγωγή καπνού ή παραδοσιακή καύση ξύλων. Αυτό το «πράσινο» χαρακτηριστικό τους, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της καύσης που προσφέρουν στους χρήστες τους τα κάνουν εξαιρετικά ελκυστικά στη σημερινή ημέρα. Αναφορικά με την κατασκευή τους, διαθέτουν ένα σύστημα με ανεμιστήρες και αεραγωγούς το οποίο προωθεί θερμό αέρα στο χώρο δίχως ρύπανση του περιβάλλοντος και παραγωγή ρύπων. Στο εμπόριο, μπορείτε να προμηθευτείτε ενεργειακά τζάκια που ξεκινούν από 650 ευρώ, με την αγορά τους να αποτελεί μια επένδυση για ένα θερμό και «πράσινο» χειμώνα.

Τα υδραυλικά τζάκια– λέβητες

Τα υδραυλικά τζάκια (λέβητες), τα λεγόμενα «ενεργειακά τζάκια καλοριφέρ», έχουν την ικανότητα να διασπείρουν τη θερμότητα σε όλο το σπίτι, προσφέροντας πλήρη έλεγχο της θερμοκρασίας σε έναν χώρο. Λειτουργεί μεταφέροντας τη θερμότητα από την καύση των ξύλων στο νερό, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω ενδοδαπέδιας θέρμανσης για να ζεστάνει ολόκληρο το σπίτι. Είναι συνήθως εξαιρετικά ευέλικτα στη λειτουργία τους, αφού μπορούν να συνδεθούν με διάφορες υποδομές της οικίας (λχ μπόιλερ) για τη μέγιστη θερμική απόδοση. Αν ενδιαφέρεστε για εξοικονόμηση ενέργειας, μειωμένη ρύπανση και σχεδόν μηδαμινή συντήρηση, τότε θα προτιμήσετε τα υδραυλικά τζάκια. Στην αγορά, θα τα βρείτε με τιμή που ξεκινά στα 450 ευρώ.

Τα τζάκια αερίου

Καίγοντας είτε φυσικό αέριο είτε LPG αντί για καυσόξυλα, το τζάκι αερίου ανάβει με το πάτημα ενός κουμπιού και προσφέρει ζεστή και ανθεκτική φλόγα δίχως καπνό και ανάγκη συντήρησης. Όπως είναι φυσικό, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει με ακρίβεια τη θερμοκρασία που επιθυμεί να έχει ο εκάστοτε χώρος της οικίας του, ενώ τα τζάκια αερίου διαθέτουν και πολλές αυτοματοποιημένες διαδικασίες και λειτουργίες (που είναι συμβατές με το κινητό σας τηλέφωνο), ώστε να μη χρειάζεται συνεχόμενη παρέμβαση. Διαθέτουν πολλές μορφές και βγαίνουν σε πολλά μεγέθη, λειτουργώντας και ως διακόσμηση χώρου. Τα περισσότερα τζάκια αερίου έχουν σύστημα εξαερισμού και λειτουργούν είτε θερμοστατικά είτε με τηλεχειρισμό. Αν και κάπως πιο ακριβά, τα τζάκια αερίου είναι μια επένδυση που συνδυάζει μοντέρνα τεχνολογία και άνεση.

Τα τζάκια βιοαιθανόλης (τζάκια χωρίς καμινάδα)

Τα τζάκια βιοαιθανόλης ή αιθυλικής αλκοόλης είναι κατηγορία εστιών χωρίς καμινάδα, με την καύση τους να γίνεται με αιθυλική αλκοόλη ή αιθανόλη και όχι καυσόξυλα. Δε χρειάζονται εξαερισμό, απαιτούν μηδαμινή συντήρηση, και παράγουν μια χαρακτηριστική γαλάζια φλόγα κατά την καύση. Η αιθυλική αλκοόλη είναι μια εκ των καθαρότερων καύσιμων υλών που υπάρχουν, ενώ η ανυπαρξία καμινάδας μεταφράζεται στην εύκολη εγκατάσταση του τζακιού βιοαιθανόλης σε πολλούς χώρους της οικίας σας. Για μια πιο μοντέρνα μέθοδο θέρμανσης του σπιτιού σας, τα τζάκια χωρίς καμινάδα θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους.

Ηλεκτρικά Τζάκια

Τα ηλεκτρικά τζάκια δε χρησιμοποιούν καύσιμη ύλη αλλά δημιουργούν εικονική φλόγα, λαμβάνοντας διάφορες μορφές και λειτουργώντας με ρεύμα. Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για διακοσμητικούς σκοπούς, και μπορούν να είναι επίτοιχα, εντοιχισμένα ή επιδαπέδια. Ενώ λοιπόν μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορες τιμές, μεγέθη και σχήματα, και ενώ μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορους χώρους δίχως εγκατάσταση, παρόλα αυτά δε διαθέτουν ισχυρή θερμαντική απόδοση, κάτι που τα καθιστά περισσότερο ως συμπληρωματική πηγή θέρμανσης.